2014. február 9., vasárnap

Omlós keksz


3 in 1 keksz

Hozzávalók:(kb.30-35 darabhoz)
Alaptészta:
24 dkg liszt – a fele teljes kiőrlésű, de sima liszttel is működik
3 dkg búzadara
1 tk. sütőpor
12 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 tojás
1. kk. vaníliakivonat

- a kakaóshoz: a lisztből elveszünk egy evőkanálnyit, és 2 dkg kakaót adunk hozzá
- dióshoz: 8-10 dkg dió (de más csonthéjas is lehet) durvára vágva
- aszalt gyümölcsöshöz: 8-10 dkg mazsola, vagy más – akár vegyes – aszalt gyümölcs
Ezen kívül lehet még fahéjas, szerecsendiós, mézeskalács-fűszerkeverékes, adhatunk hozzá
reszelt citrom, vagy narancshéjat – a variációk végtelenek.

A száraz hozzávalókat összekeverjük. A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a
tojást, a vaníliakivonatot, és a száraz hozzávalókat is. A puha tésztát egy órát hűtjük, kis diónyi
gombócokat gurigázunk, szétlapítjuk őket egy pohárral, kb. 3 mm vastagságúra. Ettől tömzsi
fogaskerék formájúak lesznek.
( Másik - gyorsított - módszer: 4 cm átmérőjű rudat formálunk a tésztából, úgy hűtjük, majd 3
mm vastag szeletekre vágjuk.)
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sülnek készre.

Elronthatatlan süti, fémdobozban kiválóan eláll, omlós, a búzadarától mégis picit ropogós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése