Hozzávalók:(kb.30-35
darabhoz)
Alaptészta:
24 dkg liszt – a fele teljes kiőrlésű, de sima
liszttel is működik
3 dkg búzadara
1 tk. sütőpor
12 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 tojás
1. kk. vaníliakivonat
- a kakaóshoz: a lisztből elveszünk egy evőkanálnyit,
és 2 dkg kakaót adunk hozzá
- dióshoz: 8-10 dkg dió (de más csonthéjas is lehet)
durvára vágva
- aszalt gyümölcsöshöz: 8-10 dkg mazsola, vagy más –
akár vegyes – aszalt gyümölcs
Ezen kívül lehet még fahéjas, szerecsendiós,
mézeskalács-fűszerkeverékes, adhatunk hozzá
reszelt citrom, vagy narancshéjat – a variációk
végtelenek.
A száraz hozzávalókat összekeverjük. A cukrot
habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a
tojást, a vaníliakivonatot, és a száraz hozzávalókat
is. A puha tésztát egy órát hűtjük, kis diónyi
gombócokat gurigázunk, szétlapítjuk őket egy
pohárral, kb. 3 mm vastagságúra. Ettől tömzsi
fogaskerék formájúak lesznek.
( Másik - gyorsított - módszer: 4 cm átmérőjű rudat
formálunk a tésztából, úgy hűtjük, majd 3
mm vastag szeletekre vágjuk.)
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt
sülnek készre.
Elronthatatlan süti, fémdobozban kiválóan eláll,
omlós, a búzadarától mégis picit ropogós.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése